alles in de categorie dingen maken, of het nou klein is (elektronica) of groot (bv. een tuinhuisje)

Mijn tweede soldeer-probeersel

Door oehoe op woensdag 16 december 2015 22:19 - Reacties (32)
Categorie: hobbies & projecten, Views: 5.616

Mijn eerste stapjes in de wereld van het solderen

Het is alweer jaren geleden dat ik met Philips bouwdozen (officieel: "experimenteer-sets") liep te klooien. Maar destijds trok de Commodore 64 meer mijn aandacht, en de bouwdozen stonden achterin mijn puberkamer een dikke laag stof te verzamelen.

*knipje van plusminus 25 jaar* :+

Toen kreeg ik begin dit jaar de Arduino starterskit (overpriced, I know - maar erg leuk om te krijgen en mee te spelen). En samen met een exemplaar van "Electronica voor dummies" ben ik kleine stappen aan het zetten in de "Wondere Wereld" ;) van de electronica. Beginnersstapjes dus.

Het tweede probeersel

Een maandje geleden had ik een schakel-kastje in elkaar geknutseld, zodat ik niet langer onder mijn bureau hoef te duiken als ik kabels om wilde wisselen. Het bleek uiteindelijk om een multiplexer te gaan.

Toen ik apetrots mijn apparaat liet zien, vroeg mijn broer of ik er ook niet zo eentje voor hem zou kunnen maken. Maar dan met tulp in plaats van mini-jack connectoren.

-O-

Aan de andere kant, hee, weer een soldeerprojectje. Dus even opgezocht wat nu precies het verschil is tussen een jack-plug en een tulp-plug. En na wat schema's bekeken te hebben, kwam ik erachter dat ik min of meer hetzelfde schema kon gebruiken als vorige keer: twee ingangen, een uitgang en een schakelaar om het ingangs-signaal te selecteren. Zondagavond de onderdelen besteld op conrad.nl, en verrek, dinsdagavond bij thuiskomst lag het spul al bij de overburen. Mooi! Want dinsdagavond is hackerspace-avond, dus dan kon ik mooi aan het solderen in de space.

Zo gezegd, zo gedaan.

Met hulp van mensen in de space was ik aan het eind van de avond klaar. Een paar foto's volgen, maar eerst wil ik een paar eye-openers delen. Met een paar echte open deuren, maar ik heb weer wat geleerd:
  • een kolomboor is een apparaat om voor uit te kijken - ik gebruikte die om gaatjes voor de schakelaar en de tulp-pluggen te maken. De voorboor-gaatjes gingen goed, maar toen ik daar een boor 8 in drukte (precies de maat van de tulp-pluggen), glipte het projectdoosje een paar keer lelijk onder de boor vandaan.
  • er is soldeertin met flux, en er is soldeertin zonder - die laatste soldeert voor geen meter, althans voor waar ik mee bezig was
  • je kunt dus echt die soldeerbout verkeerd beetpakken gloeiende gloeiende
  • geduld is een schone zaak - letterlijk; een paar keer probeerde ik iets te snel een snoertje aan een plug te zetten, en dan was ik vervolgens een eeuwigheid bezig om prutswerk te herstellen.
  • oefening baart kunst - een collega kwam me even bijstaan, en die ging als een dolle! Snel, en meteen raak. Dat was echt een genot om te zien.
  • meten is weten - ik had het beste na het solderen even de moeite kunnen nemen om de verbindingen na te meten. Dan had ik geweten of alles goed gesoldeerd was. Maar ik begon moe te worden... Nu is het even afwachten op (het uitblijven van) klachten van broerlief
  • op tijd foto's maken - soms ben je zo lekker bezig dat je geen zin hebt om te stoppen om een foto te maken. En achteraf denk je... afijn, je snapt het vast wel ;)
Dat was het wel.

Tot slot hier nog de eerdergenoemde foto's. Op naar het volgende idee / project!

http://static.tweakers.net/ext/f/YrOHS1nCfq1NhkARlCDbby0U/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/Qzctv1O37yTMKVLAg5LtM9ch/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/AKdoSwmhfq19qSYXiw81QavW/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/6dEC1FZ5exIygb8aNGkg6F7h/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/byfE66wdnMnhiKuNoggtjb6U/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/vCeNTkh2TVwFUoq1fShyz7eD/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/yMPD1NaVtbgZmPZmWzTulNYG/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/G13wYHTusyLk3u4SqqFdLwFX/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/76yR5s6K1kYMournBl0gysY6/thumb.jpg

If it smells like chicken, you are holding it wrong.

Door oehoe op maandag 16 november 2015 22:06 - Reacties (21)
Categorie: hobbies & projecten, Views: 5.344

Mijn eerste stapjes in de wereld van het solderen

Het is alweer jaren geleden dat ik met Philips bouwdozen (officieel: "experimenteer-sets") liep te klooien. Maar destijds trok de Commodore 64 meer mijn aandacht, en de bouwdozen stonden achterin mijn puberkamer een dikke laag stof te verzamelen.

*knipje van plusminus 25 jaar* :+

Toen kreeg ik begin dit jaar de Arduino starterskit (overpriced, I know - maar erg leuk om te krijgen en mee te spelen). En samen met een exemplaar van "Electronica voor dummies" ben ik kleine stappen aan het zetten in de "Wondere Wereld" ;) van de electronica. Beginnersstapjes dus.

GeÔnspireerd door luiheid

Ik heb in mijn studeerkamer rommelhok een oud maar nog redelijk 2.1 geluidssetje van JBL, een pc en een PS4 staan (PS4 is via HDMI aangesloten op mijn monitor, en die heeft weer een 3,5 mm headphones plug). Ik moest altijd onder mijn bureau duiken als ik even wilde gamen en mijn pc zat nog aangesloten op het geluidssetje (en andersom - zal je altijd zien).

Dat kan handiger. Dus na wat zoeken kwam ik dit schema tegen op het forum van overclock.net:

http://static.tweakers.net/ext/f/qj9nNaDY3go5EozdlQAervX9/full.jpg

(bron)

Afgezien van dat aan de rechterkant de aansluiting even omgedraaid moet worden, dacht ik dat ik het schema wel begreep.

Dus, enthousiast onderdeeltjes gekocht bij de lokale electroboer (goed zoeken, maar er is er nog eentje in dit dorp), en hup door naar de knutselclub (*), want daar staan fatsoenlijke soldeerdingen en van die meters enzo.

http://static.tweakers.net/ext/f/wERSMLCJnPafPDqEGW1q4rto/medium.jpg

Gelukkig maar, want toen ik eenmaal naar die onderdelen zat te kijken, was het toch lastiger dan ik dacht. Wat sluit je in godsnaam waar op aan? Iemand van de knutselclub was zo aardig m mij tekst en uitleg te geven en mij uit te leggen hoe je draadjes, een DPDT schakelaar en die jackplug-aansluit-dingetjes kunt doormeten met behulp van een multimeter die een piepfunctie heeft. Thanks Dennis!! _/-\o_

Er ging een hele wereld voor mij open, en na meten en tekenen wat waar aan gesoldeerd moet worden was het dan zover: aan die bout (en niet vastpakken bij het stuk dat heet wordt).

Ik merk dat ik niet van elke stap foto's gemaakt heb (want het was gewoon te leuk om mee bezig te zijn), maar hierbij een paar plaatjes.

http://static.tweakers.net/ext/f/gsMW1jIUnFbv9fpIBmOQmkqR/medium.jpg
rood is links, zwart is rechts, blauw is aarde

Netjes dichtschroeven, en voilŠ: niet meer bukken om een kabeltje om te prikken. Hoera! Ik weet eigenlijk niet wat ik het leukst vond aan dit projectje: het eindresultaat, of het doen en het leren.

Dit is het eindresultaat: deze twee gaten zijn de ingangen waar de 3,5mm jackpluggen ingaan, die ene aan de rechterkant is de uitgang naar het 2.1 setje, en de schakelaar bepaalt welke van de twee ingangen "aan" staat (zeg maar of-of). En, het werkt zoals ik had verwacht! Best tof!

http://static.tweakers.net/ext/f/FoWQbiMCvUSVUUroGgKdGADR/medium.jpg http://static.tweakers.net/ext/f/LdFOiSp6S5rDBgPHG2nPhxrO/medium.jpg
dit was ťcht leuk!

Op naar het volgende idee en projectje!

Vraag voor de experts: kan dat wat er in het schema staat als een multiplexer beschouwd worden?

edit 17-11: typo verbeterd

(*) Aanvulling:
Naar aanleiding van de opmerking van sebastius: ik ben een tijdje geleden de hackerspace in Almere ingelopen en heb me daar na even rondgeneusd te hebben ook aangemeld. De hackerspace in Almere heet Sk1llz, voor meer informatie (waar zitten we, wanneer zijn we open, etc) klik hier. En natuurlijk ben je welkom om eens te komen kijken.

De term "knutselclub" is trouwens op geen enkele manier neerbuigend bedoeld, eerder als geuzennaam. Ze is ontstaan nadat ik iemand probeerde uit te leggen wat het is en wat ik daar doe. Aangezien ik dus net bezig was met dit projectje, en het over mijn geknutsel ging, was die naam geboren.