En dan nu de lucht in!

Door oehoe op vrijdag 26 augustus 2016 11:33 - Reacties (8)
Categorie: blog, Views: 3.147

Even iets anders...

[tl,dr: niet zo zeuren, instappen, opstijgen en genieten]

Twee jaar geleden kreeg ik voor mijn verjaardag een ballonvaart kado van mijn ouders. Top natuurlijk! Helemaal blij.

Ware het niet dat ik net een jaar daarvoor toen ik op een ladder stond om mijn huis een lik verf te geven ineens dacht: "Dit is niet goed..." (En dan bedoel ik niet de kleur verf).

Nooit last gehad van hoogtevrees, en boem, ineens wel. Afijn, dat gecombineerd met een onverklaarbaar soort aartsluiheid zorgde ervoor dat ik niet meteen contact opnam met het ballonbedrijf om een afspraak te maken. En de bon belandde op een plek ergens in huis... you know.

De bon bleef mij aanstaren iedere keer als ik er langs liep. En werd er regelmatig gepolst door voornamelijk mijn moeder of ik al een afspraak had gemaakt.

Nu wil het geval dat ik op mijn werk een beoordelingscyclus heb waarbij ook coaching een onderdeel is. Niet dat dat dan betekent dat al je problemen in één keer opgelost zijn... maar nu had ik een manager waarbij het goed klikte en toevallig ook dit onderwerp ter sprake kwam. En zoals met wel meer dingen, praten helpt, zelfs als het maar oppervlakkig is.

Dus, lang verhaal kort: gisteravond heb ik dan de ballonvaart gemaakt.

En wat een ervaring. Ik geef toe dat ik opstijgen best spannend vond. Maar eenmaal in de lucht: wauw! Simpelweg wauw! De mensen van Airemotion (het ballonvaartbedrijf) wisten van mijn, eh, ongemak met hoogtes, en hebben me gerust gesteld (en ook in de gaten gehouden) ;)

Het begon met een ontmoeting op de parkeerplaats van de McDonalds in Joure. Samen met de andere passagiers konden we in een busje stappen (met in de aanhanger alle benodigdheden voor de ballonvaart). We reden naar de plaats van waar we zouden gaan opstijgen, en daar was al een ander ballonvaartbedrijf bezig met het uitrollen en optuigen. De medepassagiers hadden allemaal al één of meerdere vaarten gemaakt, en dat hielp ook wel.

We werden gebrieft en mochten meehelpen met diverse activiteiten:
  • het uitrollen van de ballon (wat een enorm ding)
  • het aansluiten van alle tuigage (eh, moet dit draadje daar?)
  • het vol laten lopen met lucht dmv een beste ventilator
Daarna werd de lucht verhit door de brander en letterlijk in een mum van tijd (echt maar een paar minuten) stond de ballon rechtop en konden we in de mand klimmen. En vanaf dat moment, zoals gezegd, vond ik het echt heel spannend. Maar na een minuut ofzo: WAUW!

Ik stond zo ongeveer onder de brander, en dat ding maakt een beste hoop herrie als die even aangaat (wat zegt u?). Oh, en warm wordt het dan ook best.

En ook heel apart, op 300 meter hoogte kun je honden nog horen blaffen, de pizzakoerierbrommertjes duidelijk horen, en mensen vanaf de grond naar je horen joelen. Het uitzicht is onwerkelijk: je ziet duidelijk alles om je heen en onder je, maar omdat je een heel ander perspectief hebt dan normaal, lijkt het heel raar. Voorbeeld: op een bepaald moment vloog er een aantal ganzen ver onder ons (zie foto 7 "uitzicht 4"). Normaal zie ik die vogels enkel vanaf de grond. Raar, en fantastisch tegelijker tijd.

We hebben ongeveer een uur gevlogen ("gevaren"), en we landden in een leeg weiland. Dat was ook best cool. Het ene moment zie je de grond op je af komen, en na wat gestuiter (leek wel wat op zaklopen, maar dan heel anders) stonden we stil.

Na het aftuigen (van de ballon dus) en het opruimen kregen we een debriefing waarin onder andere werd verteld over de Franse oorsprong van het ballonvaren, met champange en een ritueel.

Weer aan de grond kon ik niet direct volmondig "JA" zeggen op de vraag of ik het zo nog een keer zou doen. Maar nu wel. Ik heb op hun site al gezien dat ze ook last minutes hebben...

Hilda, Homme en Robin van Airemotion en mijn medepassagiers: heel erg bedankt!

En jij ook ma! :D

De foto's (klikbaar) zijn genomen met de camera van mijn Fairphone 2, dus daar zullen jullie het mee moeten doen. En anders ga je zelf een keer.

https://tweakers.net/ext/f/KncOo2Kc3pc8ivG5o2NTfuZu/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/kWXGlb9DpPhTpK9kLMzyWvA3/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/k1Q44Srt1bfrvnRYYEq6F60v/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/2704oxcgjAYYMfkwT2I9GLcA/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/7V5DIoU1gZ0kYGpiJfdzWpir/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/ttYn3guszOcJy8j6pzcyWQ0O/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/NpYo61MAqxzmbDF9wlhyScUO/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/mKGlu9mDF3SdfCdBxk89rUmu/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/KsQ8Eq06UyKlkJCQH4FlnBu7/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/oFfe7Lcdvuv8uwrpdg2hy2jG/thumb.jpg

Volgende: Telefoon met jam (en pindakaas) 08-'16 Telefoon met jam (en pindakaas)
Volgende: Mijn tweede soldeer-probeersel 12-'15 Mijn tweede soldeer-probeersel

Reacties


Door Tweakers user Saturate, vrijdag 26 augustus 2016 12:46

Heel herkenbaar! Zelf ook enigszins last van hoogtevrees, maar eenmaal in de lucht nergens meer last van, wat een pracht!

Aanrader is om de volgende keer tijdens de Jouster Ballonfeesten te gaan, misschien iets duurder maar dan is er wel een heel leuk evenement omheen met 30 tot 40 ballonnen die op 1 avond de lucht in gaan.

Door Tweakers user blurryilluzion, vrijdag 26 augustus 2016 14:17

Ik zou dat ook graag eens doen!
Helaas krijg ik het al benauwd als ik uit een diep bord eet.. :+

Door Tweakers user Ample Energy, vrijdag 26 augustus 2016 15:14

Leuk om te lezen. Ik ben ook niet goed met hoogtes, maar een aantal jaar geleden heb ik ook een ballonvaart gemaakt. Het is ideaal voor mensen met hoogtevrees, omdat het zo kalm gaat. Je gaat mee met de wind, dus je voelt niks.

Als je wilt testen of je nog hoogtevrees hebt zijn dit soort dingen leuk om te doen:
http://fjords.tide.no/upl...r/treturer_1024x600px.jpg
(Trolltunga, Kjeragbolten en Preikestolen in Noorwegen)

Even zitten met je benen over de rand of gewoon even naar beneden kijken :P Na die dingen durf je ineens alles :P

Door Tweakers user oehoe, vrijdag 26 augustus 2016 17:26

Saturate schreef op vrijdag 26 augustus 2016 @ 12:46:
Heel herkenbaar! Zelf ook enigszins last van hoogtevrees, maar eenmaal in de lucht nergens meer last van, wat een pracht!

Aanrader is om de volgende keer tijdens de Jouster Ballonfeesten te gaan, misschien iets duurder maar dan is er wel een heel leuk evenement omheen met 30 tot 40 ballonnen die op 1 avond de lucht in gaan.
Daar hadden ze het ook over inderdaad. Wie weet.
blurryilluzion schreef op vrijdag 26 augustus 2016 @ 14:17:
Ik zou dat ook graag eens doen!
Helaas krijg ik het al benauwd als ik uit een diep bord eet.. :+
Je zou het niet verwachten, maar wat Ample Energy ook al zegt, dan is dit juist iets om te doen. De piloot vertelde dat hij het ook niet zo heeft op richels en op ladders staan, maar dat je daar in een luchtballon geen last van hebt. Hij zei dat van tevoren, en ondanks dat ik het opstijgen wel erg spannend vond, kreeg hij gelijk. Ik heb er tijdens de vaart geen last van gehad. Wat denk ik ook hielp, was dat er toen wij aankwamen al een andere groep bezig was. Dus ik kon eerst rustig even alles bekijken.
Ample Energy schreef op vrijdag 26 augustus 2016 @ 15:14:
Leuk om te lezen. Ik ben ook niet goed met hoogtes, maar een aantal jaar geleden heb ik ook een ballonvaart gemaakt. Het is ideaal voor mensen met hoogtevrees, omdat het zo kalm gaat. Je gaat mee met de wind, dus je voelt niks.

Als je wilt testen of je nog hoogtevrees hebt zijn dit soort dingen leuk om te doen:
http://fjords.tide.no/upl...r/treturer_1024x600px.jpg
(Trolltunga, Kjeragbolten en Preikestolen in Noorwegen)

Even zitten met je benen over de rand of gewoon even naar beneden kijken :P Na die dingen durf je ineens alles :P
Thanks!

Dat klinkt als een mooie volgende stap. Voor heel veel verder in de toekomst. :P

Door Tweakers user Sanderp, zaterdag 27 augustus 2016 08:13

Goed geschreven! Zelf heb ik ook hoogtevrees en durf ik voor geen goud in een luchtballon. Toch heb jjij het iets verminderd.
Hier in Barneveld, hebben ze elk jaar in de zomervakantie ballonfiesta, en ik woon er vlak naast. Toch altijd mooi, 40 ballonnen in een avond over je huis heen. En toch lijkt mij het mooi om er ooit in mee te varen. Anyways, erg toffe blog!

Door Tweakers user oehoe, zaterdag 27 augustus 2016 10:59

sanderharton schreef op zaterdag 27 augustus 2016 @ 08:13:
Goed geschreven! Zelf heb ik ook hoogtevrees en durf ik voor geen goud in een luchtballon. Toch heb jjij het iets verminderd.
Hier in Barneveld, hebben ze elk jaar in de zomervakantie ballonfiesta, en ik woon er vlak naast. Toch altijd mooi, 40 ballonnen in een avond over je huis heen. En toch lijkt mij het mooi om er ooit in mee te varen. Anyways, erg toffe blog!
Thanks!

Wie weet zit je er ooit wel in. :) Ik had nooit gedacht nog eens hoogtevrees te hebben tot die dag dat ik op die ladder stond. Zoals ik al schreef heeft het mij best een tijd gekost om in die ballon te durven stappen, en praten heeft (deels) geholpen.

Maar nogmaals: het uitzicht en de ervaring waren het waard, echt waar!

Door Tweakers user Bl@ckbird, woensdag 31 augustus 2016 14:44

Zodra je voeten geen contact meer met de grond hebben, heb je geen last meer van hoogtevrees. Jaren geleden ben ik met m'n moeder van Nunspeet over de Veluwe naar Epe "gevaren".
( En die heeft hoogtevrees. :) )

Het meest grappige vond ik nog wel hoe dieren op zo'n ballon reageren:
  • Paarden zetten het op een rennen.
  • Bij schapen zet er één het op een lopen en de rest gaat er achter aan. ( Als één schaap over de dam is... :+ )
  • Koeien kijken een keer omhoog, vinden het wel prima en grazen weer verder..
Tijdens ballonfeesten in Joure, Barneveld of Twente doen ze ook vaak aan NightGlow. Prachtig om te zien.
Zweefvliegen kan ik je ook aanbevelen. Je hoort alleen de wind suizen.

Door Tweakers user oehoe, donderdag 1 september 2016 15:43

Bl@ckbird schreef op woensdag 31 augustus 2016 @ 14:44:
Zodra je voeten geen contact meer met de grond hebben, heb je geen last meer van hoogtevrees.
[..]
Dit inderdaad (nou, voor mij was het "iets na zodra"...)

Jaren geleden ben ik met m'n moeder van Nunspeet over de Veluwe naar Epe "gevaren".
( En die heeft hoogtevrees. :) )
Bl@ckbird schreef op woensdag 31 augustus 2016 @ 14:44:
[..]
Het meest grappige vond ik nog wel hoe dieren op zo'n ballon reageren:
  • Paarden zetten het op een rennen.
  • Bij schapen zet er één het op een lopen en de rest gaat er achter aan. ( Als één schaap over de dam is... :+ )
  • Koeien kijken een keer omhoog, vinden het wel prima en grazen weer verder..
Tijdens ballonfeesten in Joure, Barneveld of Twente doen ze ook vaak aan NightGlow. Prachtig om te zien.
Zweefvliegen kan ik je ook aanbevelen. Je hoort alleen de wind suizen.
Dat Nightglow ziet er echt heel gaaf uit!! En wie weet, zweefvliegen...

[Reactie gewijzigd op donderdag 1 september 2016 15:43]


Reageren is niet meer mogelijk