If it smells like chicken, you are holding it wrong.

Door oehoe op maandag 16 november 2015 22:06 - Reacties (21)
Categorie: hobbies & projecten, Views: 5.344

Mijn eerste stapjes in de wereld van het solderen

Het is alweer jaren geleden dat ik met Philips bouwdozen (officieel: "experimenteer-sets") liep te klooien. Maar destijds trok de Commodore 64 meer mijn aandacht, en de bouwdozen stonden achterin mijn puberkamer een dikke laag stof te verzamelen.

*knipje van plusminus 25 jaar* :+

Toen kreeg ik begin dit jaar de Arduino starterskit (overpriced, I know - maar erg leuk om te krijgen en mee te spelen). En samen met een exemplaar van "Electronica voor dummies" ben ik kleine stappen aan het zetten in de "Wondere Wereld" ;) van de electronica. Beginnersstapjes dus.

Geïnspireerd door luiheid

Ik heb in mijn studeerkamer rommelhok een oud maar nog redelijk 2.1 geluidssetje van JBL, een pc en een PS4 staan (PS4 is via HDMI aangesloten op mijn monitor, en die heeft weer een 3,5 mm headphones plug). Ik moest altijd onder mijn bureau duiken als ik even wilde gamen en mijn pc zat nog aangesloten op het geluidssetje (en andersom - zal je altijd zien).

Dat kan handiger. Dus na wat zoeken kwam ik dit schema tegen op het forum van overclock.net:

http://static.tweakers.net/ext/f/qj9nNaDY3go5EozdlQAervX9/full.jpg

(bron)

Afgezien van dat aan de rechterkant de aansluiting even omgedraaid moet worden, dacht ik dat ik het schema wel begreep.

Dus, enthousiast onderdeeltjes gekocht bij de lokale electroboer (goed zoeken, maar er is er nog eentje in dit dorp), en hup door naar de knutselclub (*), want daar staan fatsoenlijke soldeerdingen en van die meters enzo.

http://static.tweakers.net/ext/f/wERSMLCJnPafPDqEGW1q4rto/medium.jpg

Gelukkig maar, want toen ik eenmaal naar die onderdelen zat te kijken, was het toch lastiger dan ik dacht. Wat sluit je in godsnaam waar op aan? Iemand van de knutselclub was zo aardig m mij tekst en uitleg te geven en mij uit te leggen hoe je draadjes, een DPDT schakelaar en die jackplug-aansluit-dingetjes kunt doormeten met behulp van een multimeter die een piepfunctie heeft. Thanks Dennis!! _/-\o_

Er ging een hele wereld voor mij open, en na meten en tekenen wat waar aan gesoldeerd moet worden was het dan zover: aan die bout (en niet vastpakken bij het stuk dat heet wordt).

Ik merk dat ik niet van elke stap foto's gemaakt heb (want het was gewoon te leuk om mee bezig te zijn), maar hierbij een paar plaatjes.

http://static.tweakers.net/ext/f/gsMW1jIUnFbv9fpIBmOQmkqR/medium.jpg
rood is links, zwart is rechts, blauw is aarde

Netjes dichtschroeven, en voilá: niet meer bukken om een kabeltje om te prikken. Hoera! Ik weet eigenlijk niet wat ik het leukst vond aan dit projectje: het eindresultaat, of het doen en het leren.

Dit is het eindresultaat: deze twee gaten zijn de ingangen waar de 3,5mm jackpluggen ingaan, die ene aan de rechterkant is de uitgang naar het 2.1 setje, en de schakelaar bepaalt welke van de twee ingangen "aan" staat (zeg maar of-of). En, het werkt zoals ik had verwacht! Best tof!

http://static.tweakers.net/ext/f/FoWQbiMCvUSVUUroGgKdGADR/medium.jpg http://static.tweakers.net/ext/f/LdFOiSp6S5rDBgPHG2nPhxrO/medium.jpg
dit was écht leuk!

Op naar het volgende idee en projectje!

Vraag voor de experts: kan dat wat er in het schema staat als een multiplexer beschouwd worden?

edit 17-11: typo verbeterd

(*) Aanvulling:
Naar aanleiding van de opmerking van sebastius: ik ben een tijdje geleden de hackerspace in Almere ingelopen en heb me daar na even rondgeneusd te hebben ook aangemeld. De hackerspace in Almere heet Sk1llz, voor meer informatie (waar zitten we, wanneer zijn we open, etc) klik hier. En natuurlijk ben je welkom om eens te komen kijken.

De term "knutselclub" is trouwens op geen enkele manier neerbuigend bedoeld, eerder als geuzennaam. Ze is ontstaan nadat ik iemand probeerde uit te leggen wat het is en wat ik daar doe. Aangezien ik dus net bezig was met dit projectje, en het over mijn geknutsel ging, was die naam geboren.

Volgende: Mijn tweede soldeer-probeersel 12-'15 Mijn tweede soldeer-probeersel
Volgende: Ik was het niet... (beetje flauw) 03-'15 Ik was het niet... (beetje flauw)

Reacties


Door Tweakers user Zombaya, maandag 16 november 2015 22:23

Dit kan inderdaad volgens mij beschouwd worden als multiplexer.

Door Tweakers user oehoe, maandag 16 november 2015 23:11

Zombaya schreef op maandag 16 november 2015 @ 22:23:
Dit kan inderdaad volgens mij beschouwd worden als multiplexer.
Dank voor je antwoord. Ik heb dus een multiplexer gebouwd. :D

Door Tweakers user sypie, maandag 16 november 2015 23:28

Volgens mij werkt een multiplier net de andere kant op: 1 input en meerdere outputs.

Ik ben recentelijk ook flink aan het solderen geslagen. Weinig elektronica, daar heb ik simpelweg weinig kennis van, maar wel kabels. Ik ben een hele audio-setup (professioneel) aan het voorzien van nieuwe kabels met Neutrik XLR-connectoren. Echt, ik kan dan een hele avond aan het klooien zijn om dat netjes voor elkaar te krijgen. Heerlijk relaxed werkje.

En tussendoor fix ik nog wel eens iets wat zichtbaar stuk is. Afgelopen week een Fireface800 onder handen gehad. Daar was een jack-output van stuk. Ding was uit elkaar geknapt door trekspanning op de connector. Omdat de output belangrijk waren en de inputs niet heb ik eerst een jack-connector overgezet van de inputs naar de outputs. De Fileface kon weer werken. Daarna nieuwe jack-connectoren besteld zodat de Fileface binnenkort weer op mijn bureau ligt, dan krijgt de input de missende jack weer terug.

Het is gewoon heerlijk werk om zo productief bezig te zijn en dingen gemaakt te zien worden :D

Door Tweakers user Patriot, dinsdag 17 november 2015 01:02

sypie schreef op maandag 16 november 2015 @ 23:28:
Volgens mij werkt een multiplier net de andere kant op: 1 input en meerdere outputs.
"In electronics, a multiplexer (or mux) is a device that selects one of several analog or digital input signals and forwards the selected input into a single line."

oehoe heeft dus een multiplexer gebouwd.

Door Tweakers user sfranken, dinsdag 17 november 2015 02:25

Ik moet ook eens gaan leren solderen. Ik wil wat mods doen aan mijn gitaarversterker(s) en soms moet je dingen in je gitaar hersolderen.. Dat zou wel handig zijn als ik dat zelf zou kunnen.

Door Tweakers user oehoe, dinsdag 17 november 2015 08:53

sypie schreef op maandag 16 november 2015 @ 23:28:
Volgens mij werkt een multiplier net de andere kant op: 1 input en meerdere outputs.

Ik ben recentelijk ook flink aan het solderen geslagen. Weinig elektronica, daar heb ik simpelweg weinig kennis van, maar wel kabels. Ik ben een hele audio-setup (professioneel) aan het voorzien van nieuwe kabels met Neutrik XLR-connectoren. Echt, ik kan dan een hele avond aan het klooien zijn om dat netjes voor elkaar te krijgen. Heerlijk relaxed werkje.

En tussendoor fix ik nog wel eens iets wat zichtbaar stuk is. Afgelopen week een Fireface800 onder handen gehad. Daar was een jack-output van stuk. Ding was uit elkaar geknapt door trekspanning op de connector. Omdat de output belangrijk waren en de inputs niet heb ik eerst een jack-connector overgezet van de inputs naar de outputs. De Fileface kon weer werken. Daarna nieuwe jack-connectoren besteld zodat de Fileface binnenkort weer op mijn bureau ligt, dan krijgt de input de missende jack weer terug.

Het is gewoon heerlijk werk om zo productief bezig te zijn en dingen gemaakt te zien worden :D
Het is inderdaad reuze ontspannend om zo bezig te zijn, de tijd vliegt gewoon.
Patriot schreef op dinsdag 17 november 2015 @ 01:02:
[...]


"In electronics, a multiplexer (or mux) is a device that selects one of several analog or digital input signals and forwards the selected input into a single line."

oehoe heeft dus een multiplexer gebouwd.
Meteen weer wat geleerd: namelijk wat een multiplier is / doet. Misschien komt dat nog van pas.
sfranken schreef op dinsdag 17 november 2015 @ 02:25:
Ik moet ook eens gaan leren solderen. Ik wil wat mods doen aan mijn gitaarversterker(s) en soms moet je dingen in je gitaar hersolderen.. Dat zou wel handig zijn als ik dat zelf zou kunnen.
Grappig, toen ik op zoek was naar schema's voor die DPDT schakelaar, kwam ik heel veel informatie tegen van mensen die hun elektrische gitaar openhalen en aanpassen, humbucker schakelingen enzo. Ik zou zeggen; doen! Als je er de tijd voor neemt, goed voor gaat zitten en eventueel iemand met meer ervaring bij hebt die je in de goede richting kan duwen, gaat er echt een hele wereld voor je open.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 november 2015 08:56]


Door Tweakers user sebastius, dinsdag 17 november 2015 11:37

Hey! Het motto van ons T-shirt (RevSpace Den Haag)

Door Tweakers user oehoe, dinsdag 17 november 2015 11:50

sebastius schreef op dinsdag 17 november 2015 @ 11:37:
Hey! Het motto van ons T-shirt (RevSpace Den Haag)
Oops, busted! :P

Die poster hangt bij ons aan de muur (Sk1llz, Almere). Mede door jouw posts overgehaald om me daar aan te melden, en eens wat te gaan doen i.p.v. alleen maar lurken.

Geniaal motto btw.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 november 2015 11:50]


Door Tweakers user Flippylosaurus, dinsdag 17 november 2015 16:54

sebastius schreef op dinsdag 17 november 2015 @ 11:37:
Hey! Het motto van ons T-shirt (RevSpace Den Haag)
Ik ken ook mensen die dat T-shirt van Revelation Space dragen in Bitlair in Amersfoort, hier klopt iets denk ik niet...?

Door Tweakers user link0007, dinsdag 17 november 2015 17:05

Als je een 3.5mm jackplug y-splitter had gekocht, had je daar beide ingangen op kunnen zetten. Dan hoef je niet eens te wisselen; beide geluidssignalen komen tegelijk binnen op één ingang van je versterker.

Maar dat was uiteraard wel minder leuk geweest om te maken :+

Door Tweakers user sebastius, dinsdag 17 november 2015 17:44

oehoe schreef op dinsdag 17 november 2015 @ 11:50:
[...]

Oops, busted! :P

Die poster hangt bij ons aan de muur (Sk1llz, Almere). Mede door jouw posts overgehaald om me daar aan te melden, en eens wat te gaan doen i.p.v. alleen maar lurken.

Geniaal motto btw.
Wil je jouw Hackspace dan lekker met naam/toenaam benoemen in je blogpost? Hackerspaces zijn tof en kunnen extra deelnemers altijd gebruiken!

(ben je al deelnemer of enkel bezoeker?)

Door Tweakers user oehoe, dinsdag 17 november 2015 20:12

picob schreef op dinsdag 17 november 2015 @ 16:54:
[...]

Ik ken ook mensen die dat T-shirt van Revelation Space dragen in Bitlair in Amersfoort, hier klopt iets denk ik niet...?
Tja, die kreet staat op een poster die hier bij onze hackerspace aan de muur hangt. Misschien is dit een favourite uitspraak bij hackerspaces en fablabs? Ik vind hem steengoed, en vandaar de keuze om die als titel te gebruiken.
link0007 schreef op dinsdag 17 november 2015 @ 17:05:
Als je een 3.5mm jackplug y-splitter had gekocht, had je daar beide ingangen op kunnen zetten. Dan hoef je niet eens te wisselen; beide geluidssignalen komen tegelijk binnen op één ingang van je versterker.

Maar dat was uiteraard wel minder leuk geweest om te maken :+
Oké, ik geef toe dat ik dat eerst heb gedaan. Dat was helemaal niets. Waarschijnlijk heb ik een te goedkope y-splitter gekocht, want ik kreeg van beide apparaten mono geluid binnen, en het klonk darnaast ook nog eens hondsberoerd.

Dit was wel veel leuker inderdaad.
sebastius schreef op dinsdag 17 november 2015 @ 17:44:
[...]
Wil je jouw Hackspace dan lekker met naam/toenaam benoemen in je blogpost? Hackerspaces zijn tof en kunnen extra deelnemers altijd gebruiken!

(ben je al deelnemer of enkel bezoeker?)
Goede opmerking; u vraagt...

(ben inmiddels deelnemer)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 november 2015 20:13]


Door Tweakers user Gymnasiast, woensdag 18 november 2015 00:47

Heb zelf een tijdje geleden een 50 jaar oude versterker met versleten boxaansluitingen opgelapt, waarbij ik ook met de kippengeur geconfronteerd ben (niet dat ik hem verkeerdom hield, ik lette gewoon even niet op en ik heb maar een paar keer gesoldeerd). Toen wist ook meteen heel Walcheren dat ik m'n fikken had gebrand...

Maar: de versterker gaf weer goed geluid. De kick die je daarvan krijgt maakt zo'n project, samen met het resultaat, toch erg de moeite waard, zoals jij ook al beschrijft. :)

Door Tweakers user oehoe, woensdag 18 november 2015 11:16

Gymnasiast schreef op woensdag 18 november 2015 @ 00:47:
Heb zelf een tijdje geleden een 50 jaar oude versterker met versleten boxaansluitingen opgelapt, waarbij ik ook met de kippengeur geconfronteerd ben (niet dat ik hem verkeerdom hield, ik lette gewoon even niet op en ik heb maar een paar keer gesoldeerd). Toen wist ook meteen heel Walcheren dat ik m'n fikken had gebrand...
:D Herkenbaar...
Gymnasiast schreef op woensdag 18 november 2015 @ 00:47:Maar: de versterker gaf weer goed geluid. De kick die je daarvan krijgt maakt zo'n project, samen met het resultaat, toch erg de moeite waard, zoals jij ook al beschrijft. :)
Helemaal eens, "kick", dat is helemaal het juiste woord. Heb je foto's / een blogpost / forumpost van die versterker-klus?

[Reactie gewijzigd op woensdag 18 november 2015 11:16]


Door Tweakers user markjanssen, woensdag 18 november 2015 15:26

Hier een plaatje van het Revspace shirt: http://imgur.com/gallery/tjvPDLe

Door Tweakers user Chakotay, woensdag 18 november 2015 15:45

picob schreef op dinsdag 17 november 2015 @ 16:54:
[...]

Ik ken ook mensen die dat T-shirt van Revelation Space dragen in Bitlair in Amersfoort, hier klopt iets denk ik niet...?
Als je bij één hackerspace komt betekent dat niet dat je niet meer bij de rest kunt komen :P


Door Tweakers user elleP, donderdag 19 november 2015 13:35

Ik heb ooit ook zoiets gesoldeerd, maar dan voor een 5.1 setje met een 6 polige draaischakelaar en 3x 2 jackpluggen. Wat een drama was dat zeg al die draadjes.

Door Tweakers user Gymnasiast, donderdag 19 november 2015 15:48

oehoe schreef op woensdag 18 november 2015 @ 11:16:
[...]

Helemaal eens, "kick", dat is helemaal het juiste woord. Heb je foto's / een blogpost / forumpost van die versterker-klus?
Helaas heb ik er maar één foto van, die niet echt de soldeerklus laat zien. Voor wat het waard is: https://scontent-ams3-1.x...636375b14889c&oe=56AE34D5

Door Tweakers user oehoe, zondag 22 november 2015 22:00

Gymnasiast schreef op donderdag 19 november 2015 @ 15:48:
[...]

Helaas heb ik er maar één foto van, die niet echt de soldeerklus laat zien. Voor wat het waard is: https://scontent-ams3-1.x...636375b14889c&oe=56AE34D5
Dat is een groot apparaat aan die foto te zien. Tof dat je nog even de moeite hebt genomen om een foto op te zoeken.

Door Tweakers user oehoe, zondag 22 november 2015 22:03

elleP schreef op donderdag 19 november 2015 @ 13:35:
Ik heb ooit ook zoiets gesoldeerd, maar dan voor een 5.1 setje met een 6 polige draaischakelaar en 3x 2 jackpluggen. Wat een drama was dat zeg al die draadjes.
Ik zou liegen als ik zei dat het allemaal van een leien dakje ging: heb je net die ene lastige verbinding gesoldeerd, schiet ie los als je aan de volgende wilt beginnen. :D
Heb je misschien nog foto's van die klus?

Reageren is niet meer mogelijk