Telefoon met jam (en pindakaas)

Door oehoe op zaterdag 27 augustus 2016 11:23 - Reacties (14)
Categorie: onzin, Views: 3.595

Zit ik lekker in het zonnetje te ontbijten en te whatsappen, valt door een ongecoördineerde actie mijn telefoon tegen mijn boterham met pindakaas & jam aan. En wel zo dat de hoofdtelefoonconnector in de jam/pindakaas combitie valt.

Of beter gezegd, er zit pindakaas/jam in dat gaatje.

Hoe nu verder? Uitslurpen maar (niet likken, want dan duw ik de prut met mijn tong alleen maar verder naar binnen), en overgaan tot de orde van de dag ontbijten en whatsappen).

Wanneer ineens: GOTO 10

8)7

[..]

Filosofische bijwerking / overpeinzing naar aanleiding van deze gebeurtenis:

In welke mate ben ik beïnvloedbaar? Jarenlang dronk ik mijn koffie uiteraard #000000. Maar sinds ik de Grijze Jager heb gelezen wil ik er het liefst honing in. En ik smikkel wel eens een "peanutbutter-jelly sandwich" sinds House of Cards.

En dan nu de lucht in!

Door oehoe op vrijdag 26 augustus 2016 11:33 - Reacties (8)
Categorie: blog, Views: 3.207

Even iets anders...

[tl,dr: niet zo zeuren, instappen, opstijgen en genieten]

Twee jaar geleden kreeg ik voor mijn verjaardag een ballonvaart kado van mijn ouders. Top natuurlijk! Helemaal blij.

Ware het niet dat ik net een jaar daarvoor toen ik op een ladder stond om mijn huis een lik verf te geven ineens dacht: "Dit is niet goed..." (En dan bedoel ik niet de kleur verf).

Nooit last gehad van hoogtevrees, en boem, ineens wel. Afijn, dat gecombineerd met een onverklaarbaar soort aartsluiheid zorgde ervoor dat ik niet meteen contact opnam met het ballonbedrijf om een afspraak te maken. En de bon belandde op een plek ergens in huis... you know.

De bon bleef mij aanstaren iedere keer als ik er langs liep. En werd er regelmatig gepolst door voornamelijk mijn moeder of ik al een afspraak had gemaakt.

Nu wil het geval dat ik op mijn werk een beoordelingscyclus heb waarbij ook coaching een onderdeel is. Niet dat dat dan betekent dat al je problemen in één keer opgelost zijn... maar nu had ik een manager waarbij het goed klikte en toevallig ook dit onderwerp ter sprake kwam. En zoals met wel meer dingen, praten helpt, zelfs als het maar oppervlakkig is.

Dus, lang verhaal kort: gisteravond heb ik dan de ballonvaart gemaakt.

En wat een ervaring. Ik geef toe dat ik opstijgen best spannend vond. Maar eenmaal in de lucht: wauw! Simpelweg wauw! De mensen van Airemotion (het ballonvaartbedrijf) wisten van mijn, eh, ongemak met hoogtes, en hebben me gerust gesteld (en ook in de gaten gehouden) ;)

Het begon met een ontmoeting op de parkeerplaats van de McDonalds in Joure. Samen met de andere passagiers konden we in een busje stappen (met in de aanhanger alle benodigdheden voor de ballonvaart). We reden naar de plaats van waar we zouden gaan opstijgen, en daar was al een ander ballonvaartbedrijf bezig met het uitrollen en optuigen. De medepassagiers hadden allemaal al één of meerdere vaarten gemaakt, en dat hielp ook wel.

We werden gebrieft en mochten meehelpen met diverse activiteiten:
  • het uitrollen van de ballon (wat een enorm ding)
  • het aansluiten van alle tuigage (eh, moet dit draadje daar?)
  • het vol laten lopen met lucht dmv een beste ventilator
Daarna werd de lucht verhit door de brander en letterlijk in een mum van tijd (echt maar een paar minuten) stond de ballon rechtop en konden we in de mand klimmen. En vanaf dat moment, zoals gezegd, vond ik het echt heel spannend. Maar na een minuut ofzo: WAUW!

Ik stond zo ongeveer onder de brander, en dat ding maakt een beste hoop herrie als die even aangaat (wat zegt u?). Oh, en warm wordt het dan ook best.

En ook heel apart, op 300 meter hoogte kun je honden nog horen blaffen, de pizzakoerierbrommertjes duidelijk horen, en mensen vanaf de grond naar je horen joelen. Het uitzicht is onwerkelijk: je ziet duidelijk alles om je heen en onder je, maar omdat je een heel ander perspectief hebt dan normaal, lijkt het heel raar. Voorbeeld: op een bepaald moment vloog er een aantal ganzen ver onder ons (zie foto 7 "uitzicht 4"). Normaal zie ik die vogels enkel vanaf de grond. Raar, en fantastisch tegelijker tijd.

We hebben ongeveer een uur gevlogen ("gevaren"), en we landden in een leeg weiland. Dat was ook best cool. Het ene moment zie je de grond op je af komen, en na wat gestuiter (leek wel wat op zaklopen, maar dan heel anders) stonden we stil.

Na het aftuigen (van de ballon dus) en het opruimen kregen we een debriefing waarin onder andere werd verteld over de Franse oorsprong van het ballonvaren, met champange en een ritueel.

Weer aan de grond kon ik niet direct volmondig "JA" zeggen op de vraag of ik het zo nog een keer zou doen. Maar nu wel. Ik heb op hun site al gezien dat ze ook last minutes hebben...

Hilda, Homme en Robin van Airemotion en mijn medepassagiers: heel erg bedankt!

En jij ook ma! :D

De foto's (klikbaar) zijn genomen met de camera van mijn Fairphone 2, dus daar zullen jullie het mee moeten doen. En anders ga je zelf een keer.

https://tweakers.net/ext/f/KncOo2Kc3pc8ivG5o2NTfuZu/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/kWXGlb9DpPhTpK9kLMzyWvA3/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/k1Q44Srt1bfrvnRYYEq6F60v/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/2704oxcgjAYYMfkwT2I9GLcA/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/7V5DIoU1gZ0kYGpiJfdzWpir/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/ttYn3guszOcJy8j6pzcyWQ0O/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/NpYo61MAqxzmbDF9wlhyScUO/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/mKGlu9mDF3SdfCdBxk89rUmu/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/KsQ8Eq06UyKlkJCQH4FlnBu7/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/oFfe7Lcdvuv8uwrpdg2hy2jG/thumb.jpg

Mijn tweede soldeer-probeersel

Door oehoe op woensdag 16 december 2015 22:19 - Reacties (32)
Categorie: hobbies & projecten, Views: 6.296

Mijn eerste stapjes in de wereld van het solderen

Het is alweer jaren geleden dat ik met Philips bouwdozen (officieel: "experimenteer-sets") liep te klooien. Maar destijds trok de Commodore 64 meer mijn aandacht, en de bouwdozen stonden achterin mijn puberkamer een dikke laag stof te verzamelen.

*knipje van plusminus 25 jaar* :+

Toen kreeg ik begin dit jaar de Arduino starterskit (overpriced, I know - maar erg leuk om te krijgen en mee te spelen). En samen met een exemplaar van "Electronica voor dummies" ben ik kleine stappen aan het zetten in de "Wondere Wereld" ;) van de electronica. Beginnersstapjes dus.

Het tweede probeersel

Een maandje geleden had ik een schakel-kastje in elkaar geknutseld, zodat ik niet langer onder mijn bureau hoef te duiken als ik kabels om wilde wisselen. Het bleek uiteindelijk om een multiplexer te gaan.

Toen ik apetrots mijn apparaat liet zien, vroeg mijn broer of ik er ook niet zo eentje voor hem zou kunnen maken. Maar dan met tulp in plaats van mini-jack connectoren.

-O-

Aan de andere kant, hee, weer een soldeerprojectje. Dus even opgezocht wat nu precies het verschil is tussen een jack-plug en een tulp-plug. En na wat schema's bekeken te hebben, kwam ik erachter dat ik min of meer hetzelfde schema kon gebruiken als vorige keer: twee ingangen, een uitgang en een schakelaar om het ingangs-signaal te selecteren. Zondagavond de onderdelen besteld op conrad.nl, en verrek, dinsdagavond bij thuiskomst lag het spul al bij de overburen. Mooi! Want dinsdagavond is hackerspace-avond, dus dan kon ik mooi aan het solderen in de space.

Zo gezegd, zo gedaan.

Met hulp van mensen in de space was ik aan het eind van de avond klaar. Een paar foto's volgen, maar eerst wil ik een paar eye-openers delen. Met een paar echte open deuren, maar ik heb weer wat geleerd:
  • een kolomboor is een apparaat om voor uit te kijken - ik gebruikte die om gaatjes voor de schakelaar en de tulp-pluggen te maken. De voorboor-gaatjes gingen goed, maar toen ik daar een boor 8 in drukte (precies de maat van de tulp-pluggen), glipte het projectdoosje een paar keer lelijk onder de boor vandaan.
  • er is soldeertin met flux, en er is soldeertin zonder - die laatste soldeert voor geen meter, althans voor waar ik mee bezig was
  • je kunt dus echt die soldeerbout verkeerd beetpakken gloeiende gloeiende
  • geduld is een schone zaak - letterlijk; een paar keer probeerde ik iets te snel een snoertje aan een plug te zetten, en dan was ik vervolgens een eeuwigheid bezig om prutswerk te herstellen.
  • oefening baart kunst - een collega kwam me even bijstaan, en die ging als een dolle! Snel, en meteen raak. Dat was echt een genot om te zien.
  • meten is weten - ik had het beste na het solderen even de moeite kunnen nemen om de verbindingen na te meten. Dan had ik geweten of alles goed gesoldeerd was. Maar ik begon moe te worden... Nu is het even afwachten op (het uitblijven van) klachten van broerlief
  • op tijd foto's maken - soms ben je zo lekker bezig dat je geen zin hebt om te stoppen om een foto te maken. En achteraf denk je... afijn, je snapt het vast wel ;)
Dat was het wel.

Tot slot hier nog de eerdergenoemde foto's. Op naar het volgende idee / project!

http://static.tweakers.net/ext/f/YrOHS1nCfq1NhkARlCDbby0U/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/Qzctv1O37yTMKVLAg5LtM9ch/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/AKdoSwmhfq19qSYXiw81QavW/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/6dEC1FZ5exIygb8aNGkg6F7h/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/byfE66wdnMnhiKuNoggtjb6U/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/vCeNTkh2TVwFUoq1fShyz7eD/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/yMPD1NaVtbgZmPZmWzTulNYG/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/G13wYHTusyLk3u4SqqFdLwFX/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/76yR5s6K1kYMournBl0gysY6/thumb.jpg

If it smells like chicken, you are holding it wrong.

Door oehoe op maandag 16 november 2015 22:06 - Reacties (21)
Categorie: hobbies & projecten, Views: 6.298

Mijn eerste stapjes in de wereld van het solderen

Het is alweer jaren geleden dat ik met Philips bouwdozen (officieel: "experimenteer-sets") liep te klooien. Maar destijds trok de Commodore 64 meer mijn aandacht, en de bouwdozen stonden achterin mijn puberkamer een dikke laag stof te verzamelen.

*knipje van plusminus 25 jaar* :+

Toen kreeg ik begin dit jaar de Arduino starterskit (overpriced, I know - maar erg leuk om te krijgen en mee te spelen). En samen met een exemplaar van "Electronica voor dummies" ben ik kleine stappen aan het zetten in de "Wondere Wereld" ;) van de electronica. Beginnersstapjes dus.

Geïnspireerd door luiheid

Ik heb in mijn studeerkamer rommelhok een oud maar nog redelijk 2.1 geluidssetje van JBL, een pc en een PS4 staan (PS4 is via HDMI aangesloten op mijn monitor, en die heeft weer een 3,5 mm headphones plug). Ik moest altijd onder mijn bureau duiken als ik even wilde gamen en mijn pc zat nog aangesloten op het geluidssetje (en andersom - zal je altijd zien).

Dat kan handiger. Dus na wat zoeken kwam ik dit schema tegen op het forum van overclock.net:

http://static.tweakers.net/ext/f/qj9nNaDY3go5EozdlQAervX9/full.jpg

(bron)

Afgezien van dat aan de rechterkant de aansluiting even omgedraaid moet worden, dacht ik dat ik het schema wel begreep.

Dus, enthousiast onderdeeltjes gekocht bij de lokale electroboer (goed zoeken, maar er is er nog eentje in dit dorp), en hup door naar de knutselclub (*), want daar staan fatsoenlijke soldeerdingen en van die meters enzo.

http://static.tweakers.net/ext/f/wERSMLCJnPafPDqEGW1q4rto/medium.jpg

Gelukkig maar, want toen ik eenmaal naar die onderdelen zat te kijken, was het toch lastiger dan ik dacht. Wat sluit je in godsnaam waar op aan? Iemand van de knutselclub was zo aardig m mij tekst en uitleg te geven en mij uit te leggen hoe je draadjes, een DPDT schakelaar en die jackplug-aansluit-dingetjes kunt doormeten met behulp van een multimeter die een piepfunctie heeft. Thanks Dennis!! _/-\o_

Er ging een hele wereld voor mij open, en na meten en tekenen wat waar aan gesoldeerd moet worden was het dan zover: aan die bout (en niet vastpakken bij het stuk dat heet wordt).

Ik merk dat ik niet van elke stap foto's gemaakt heb (want het was gewoon te leuk om mee bezig te zijn), maar hierbij een paar plaatjes.

http://static.tweakers.net/ext/f/gsMW1jIUnFbv9fpIBmOQmkqR/medium.jpg
rood is links, zwart is rechts, blauw is aarde

Netjes dichtschroeven, en voilá: niet meer bukken om een kabeltje om te prikken. Hoera! Ik weet eigenlijk niet wat ik het leukst vond aan dit projectje: het eindresultaat, of het doen en het leren.

Dit is het eindresultaat: deze twee gaten zijn de ingangen waar de 3,5mm jackpluggen ingaan, die ene aan de rechterkant is de uitgang naar het 2.1 setje, en de schakelaar bepaalt welke van de twee ingangen "aan" staat (zeg maar of-of). En, het werkt zoals ik had verwacht! Best tof!

http://static.tweakers.net/ext/f/FoWQbiMCvUSVUUroGgKdGADR/medium.jpg http://static.tweakers.net/ext/f/LdFOiSp6S5rDBgPHG2nPhxrO/medium.jpg
dit was écht leuk!

Op naar het volgende idee en projectje!

Vraag voor de experts: kan dat wat er in het schema staat als een multiplexer beschouwd worden?

edit 17-11: typo verbeterd

(*) Aanvulling:
Naar aanleiding van de opmerking van sebastius: ik ben een tijdje geleden de hackerspace in Almere ingelopen en heb me daar na even rondgeneusd te hebben ook aangemeld. De hackerspace in Almere heet Sk1llz, voor meer informatie (waar zitten we, wanneer zijn we open, etc) klik hier. En natuurlijk ben je welkom om eens te komen kijken.

De term "knutselclub" is trouwens op geen enkele manier neerbuigend bedoeld, eerder als geuzennaam. Ze is ontstaan nadat ik iemand probeerde uit te leggen wat het is en wat ik daar doe. Aangezien ik dus net bezig was met dit projectje, en het over mijn geknutsel ging, was die naam geboren.

Ik was het niet... (beetje flauw)

Door oehoe op dinsdag 10 maart 2015 11:20 - Reacties (15)
Categorie: onzin, Views: 7.410

Ik zag vanmorgen dit berichtje voorbij flitsen in de NOS live-tile op mijn Nokia Lumia 735...

"Huh? Ik heb toch (nog) niets gemold vandaag?" dacht ik eerst nog, toen ik me realiseerde dat het over een overactieve uil in Purmerend ging. Je zal maar uit het niets zon dikke roofvogel in je nek krijgen. Ik hoop dat die hoofddeksels ook echt helpen...

http://tweakers.net/ext/f/XLxuCXovYmxAwXeSJloELuMe/medium.png